علت ترک پا چیست و چگونه می توان آن را درمان کرد؟

ترک پاشنه پا یک مشکل شایع پا است، یک بررسی در ایالات متحده نشان داد که 20 درصد بزرگسالان در ایالات متحده دچار ترکخوردگی پوست در پاهای خود هستند. ترک پا سن مشخصی ندارد و میتواند در بزرگسالان مخصوصاً زنان و حتی کودکان پیش بیاید. در این مقاله به بررسی این میپردازیم که علت ترک پا چیست و چه راهکارهایی در درمان آن میتوانیم به کار ببندیم.
روشهای درمانی ترک پا در خانه
- استفاده از مومیایی یا مرطوبکنندههای غلیظ برای نرم شدن پا
اولین روش درمانی برای پاشنه ترکخورده، استفاده از مومیایی و نرمکنندههای مخصوص ترک پا است. این مومیاییها و نرمکنندهها حاوی موادی برای مرطوبسازی، لطافت و لایهبرداری پوست مرده هستند.
استفاده صحیح از مومیایی و نرمکننده به این صورت است که صبح قبل از اینکه از تخت خواب خود جدا شوید، مومیایی و نرمکننده را برای افزایش کشش پوست استفاده کنید و در طول روز نیز دو تا سه بار این کار را انجام دهید.
اکثر افراد، ترک خوردن پاشنه پا را جدی نمیگیرند و ممکن است فقط زمانی که پابرهنه راه میروند، احساس ناراحتی کنند. در بعضی موارد، ترک در پاشنه پا بسیار عمیق شده و باعث درد میشود.
برخی از نرمکنندههای پاشنه پا ممکن است باعث سوزش یا تحریک جزئی شوند؛ این امری کاملاً طبیعی است، اما در صورت ادامه واکنشهای شدید، با پزشک خود مشورت کنید. گاهاً در موارد شدیدتر برای کمک به کاهش التهاب و تسکین خارش ترکخوردگی پاشنه پا ممکن است به کرمهای ضدعفونیکننده یا استروئیدی نیاز داشته باشد.
- خیس نمودن و لایه برداری پوست
پوست اطراف پاشنههای ترکخورده، اغلب ضخیمتر و خشکتر از بقیه پوست میباشد و زمانی که به آن فشار بیاید، این پوست تمایل به شکافتن دارد. در صورتی که بدانید علت ترک پا چیست، خیساندن و مرطوب کردن پاها میتواند در بهتر شدن آن کمک کند.
برای خیساندن پا، کف پاهایتان را حدود 20 دقیقه در آب ولرم و صابون نگه دارید و برای از بین بردن پوست سفت و ضخیم از اسکرابهای پا و یا سنگ پای بهداشتی استفاده کنید. سپس پاهای خود را به آرامی خشک کنید و مرطوبکننده پاشنه پا را روی پوست ماساژ دهید. در انتها میتوانید جوراب بپوشید تا از پخش شدن چربی در اطراف پوست جلوگیری شود.
نکته مهم: سعی کنید از مالش پا در هنگام خشک شدن خودداری کنید؛ چرا که پای شما آسیبدیده و این کار خطر آسیبدیدگی پاشنه پا را افزایش میدهد.
- استفاده از ماسک لایه بردار کف پا
در بازار یک سری ماسکهای لایه بردار برای کف پا وجود دارد که برای راحتی کار خودتان میتوانید از آن ها استفاده کنید. این ماسکهای لایه بردار استفاده راحتی داشته و به صورت جوراب هستند. در صورتی که شما بدانید علت ترک پا چیست میتوانید ماسکی متناسب با پوست خود انتخاب کنید و از آن ها استفاده کنید. این ماسکها حاوی روغنهای درمانی و ویتامینها هستند تا به شما در درمان خشکی پوست کمک کنند و تأثیری مشابه خیساندن پا داشته و در بهبود ترک پای شما تأثیر بسیاری دارند.
- استفاده از عسل
همانطور که میدانید عسل دارای خواص مهم و گوناگونی میباشد. عسل خواص ضدمیکروبی و ضد باکتری دارد و میتواند به بهبود و پاکسازی زخمها کمک کرده و پوست را مرطوب کند. بعد از خیساندن پا میتوانید از عسل بهعنوان اسکراب پا استفاده کنید.
- استفاده از روغن نارگیل
روغن نارگیل اغلب برای خشکی پوست، اگزما و پسوریازیس توصیه میشود و به پوست شما در حفظ رطوبت کمک میکند. استفاده از روغن نارگیل بعد از خیساندن پا میتواند گزینه خوبی باشد.
- سایر درمانهای طبیعی
روشهای درمانی خانگی بسیاری برای ترک پاشنه پا وجود دارد، اگرچه ثابت نشده است که آنها به طور خاص ترک پا را به تنهایی ترمیم میکنند؛ اما بهعنوان مرطوبکننده گزینههای بی خطری هستند.
برخی از این روشهای درمانی عبارتاند از:
- سرکه، برای خیساندن پا
- روغن زیتون یا روغن های گیاهی دیگر برای مرطوب کردن پا
- شی باتر یا کره شیا برای مرطوب کردن پوست پا
- موز له شده برای مرطوبسازی پوست
- موم پارافین برای مرطوب کردن پا
- مخلوط بلغور جو دوسر با روغن برای لایهبرداری پوست پا
احتیاط کنید درصورتیکه نمیدانید علت ترک پا چیست، خود درمانی نکنید. ممکن است به درمان ویژهای نیاز داشته باشید که در این صورت بهترین کار مراجعه به پزشک متخصص پوست و مو میباشد.
عواملی که باعث ترکخوردگی پاشنه پا میشوند
اولین نشانهای که ترکخوردگی پاشنه پا را نشان میدهد، داشتن پوست خشک است که در اصطلاح به آن پینه پا نیز گفته میشود.
در این قسمت، عواملی که میتوانند باعث ترک خوردن پاشنه پا شوند را نام میبریم.
- ایستادن مداوم بر روی پا
- راهرفتن با پای برهنه روی فرش و یا صندلهای پشتباز در خیابان
- دوش گرم گرفتن
- استفاده از صابونهای نامناسب برای پوست خود
- پوشیدن کفشهای نامناسب
- خشکی پوست که به دلیل آبوهوا پیش میآید.
اگر به طور مرتب پاهای خود را مرطوب نکنید، ممکن است حتی سریعتر خشک شوند.
دلایل پزشکی در ترک پا
برخی از نشانههای پزشکی نشان میدهد که علت ترک پا چیست و این نشانهها با مراجعه به پزشک بهراحتی تشخیص داده میشود، این نشانهها عبارتاند از:
- قند خون بالا و گردش خون ضعیف ناشی از دیابت
- کمبود ویتامین
- عفونت قارچی
- کمکاری تیروئید
- بیماری درماتیت آتوپیک
- بیماری پوستی پسوریازیس
- چاقی
- بارداری
- بالا رفتن سن
در بسیاری از موارد، ترک پاشنه پا نگرانکننده نیست و با داروهای بدون نسخه یا خانگی تسکین مییابد. اگر ترکخوردگی پاشنه پا به علت بیماری زمینهای مانند دیابت بود، حتماً به پزشک مراجعه کنید.
پوست پای شما ممکن است علائم بهبودی را پس از درمان اولیه نشان دهد، اما بهبودی ترکها ممکن است چند روز یا چند هفته طول بکشد. در طول این مدت و بعد از آن، کفشی مناسب به پا کنید و مراقبت مناسب از پا را انجام دهید تا از ترکهای جدید پاشنه پا جلوگیری کند.